Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase alimente si este recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Ii dedicam un articol complet si te invatam cum sa deosebesti mierea naturala de cea cu ingrediente sintetice.
-
Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
-
Tipuri de miere si mod de obtinere
-
Valorile nutritionale ale mierii
-
Beneficii si utilizari ale mierii de albine
-
Contraindicatii si riscuri ale consumului in exces de miere
Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
Mierea de albine este un aliment utilizat in aproape toata lumea de mii de ani. Este un lichid vascos, dulce, produs de albine pentru a se hrani. A fost utilizata pentru prima data in ritualuri religioase, insa ulterior a fost folosita in alimentatie, in cosmetica si in medicina naturista.
Anual, la nivel mondial sunt produse peste 1,5 milioane de tone de miere de albine (1,78 milioane de tone in 2016), cei mai mari producatori fiind China, Turcia si Statele Unite ale Americii. Tara noastra se afla printre primii producatori de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o productie medie anuala situata intre 22.000 si 24.000 de tone.
Desi producem o cantitate insemnata de miere, nu suntem si mari consumatori ai acestui produs. Consumul de miere in tara noasta este de 500-600 de grame pe locuitor anual, de trei ori mai mic decat media europeana. Mierea este unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare, beneficiile sale fiind dublate de gustul dulce si de multiplele moduri in care poate fi utilizata.
Tipuri de miere si mod de obtinere
Mierea poate fi de mai multe tipuri, in functie de provenienta, de florile din care a fost adunat nectarul, cat si de modul de obtinere. In functie de aceste aspecte, mierea de albine poate fi:
Dupa provenienta:
-
Miere de flori – i se mai spune si miere florala si este facuta de albine prin prelucrarea nectarului si a polenului din flori;
-
Miere de mana – denumita si miere extraflorala sau miere de padure, este facuta din alte substante ce provin din plante (seva de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul). Este mai inchisa la culoare decat mierea de flori.
Dupa florile din care a fost adunat nectarul:
-
Miere poliflora;
-
Miere de salcam;
-
Miere de tei;
-
Miere de rapita;
-
Miere de manuka;
-
Miere de tualang.
-
Dupa modul de extragere:
-
Extragerea bucatilor de fagure;
-
Scursa liber din fagure;
-
Extrasa prin centrifugare;
-
Presarea fagurilor;
-
Topirea fagurilor.
Cum este produsa mierea de albine
Mierea este produsa printr-un proces complex, care incepe de la colectarea polenului si a manei de la flori si arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce in stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar si cu alte substante (enzime si aminoacizi), apoi trecute prin acelasi proces de catre alte albine, mierea devine din ce in ce mai vascoasa.
Ulterior, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Cum alegi mierea de albine
Mierea de albine este un produs foarte cautat, iar acest lucru ii determina pe unii producatori sa recurga la diverse trucuri prin care pot obtine mai multa miere. Exista mai multe moduri prin care puritatea mierii este alterata. Adaugarea de diverse tipuri de sirop, cum ar fi glucoza industriala, este cel mai frecvent truc la care apeleaza producatorii de miere de albine. Se adauga uneori si arome, pentru ca mierea sa aiba gust de miere de salcam sau de tei, fara ca ea sa fie produsa din aceste surse.
Un aspect dupa care ne ghidam adesea pentru a alegea miere pura, 100% naturala, este cristalizarea mierii, fenomen cunoscut si sub numele de „zaharisire”. Este, intr-adevar, un aspect pe care il poti urmari (mierea naturala de rapita se zahariseste in cateva zile de la extractie), dar cristalizarea apare greu la unele tipuri de miere (cea de salcam sau de mana) si nu putem astepta atat de mult pana sa ne convingem ca este naturala. Alte modalitati de a testa mierea, pentru a sti daca este pura, sunt:
S-ar putea sa te intereseze:
Albușul se bate spumă tare cu sarea și sucul de lămâie. Sucul de lămâie ajută albușul să să rămână tare și pufos. Gălbenușurile se amestecă împreună cu untul topit si esența de vanilie, apoi se adaugă laptele și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm totul încet cu o spatulă…
Citeste »
In incercarea de a-i invata sa evite alimentele nesanatoase, parintii obisnuiesc sa le ofere copiilor produse naturale. Majoritatea dintre acestea prezinta proprietati medicinale, care joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea micutilor. Exista un aliment plin de vitamine si minerale benefice pentru minori. In Romania, insa, productia sa risca…
Citeste »
Mierea este un îndulcitor natural, produs de albine din nectarul florilor. Este o sursă importantă de hrană pentru oameni, deoarece conține o varietate de nutrienți și minerale. Mierea este, de asemenea, folosită în multe alte industrii, cum ar fi cosmeticele, farmaceutice și producția de alimente. De fapt, a fost cunoscută…
Citeste »
Apicultorii se feresc să facă o estimare, dar spun că majorarea de preț este determinată în primul rând de scumpirile din ultima vreme, cum ar fi cele la carburanți de exemplu. Prețul mierii va depine însă și de producția din acest an, a spus la Europa FM vicepreședintele Asociației Crescătorilor…
Citeste »
Mierea de albine, cel mai potrivit cadou de Crăciun Crăciunul, așa cum știm cu toții, este un moment în care ne pregătim cu toții, de la brad, la decorațiuni și cadouri. Este, de asemenea, un moment de fericire, în care ne întâlnim cu familia, prietenii, colegii și ne dezlănțuim apetitul…
Citeste »
Va punem la dispozitie cadouri delicioase: Produse miraculos de bune, pentru care suntem producatori Cadouri de-a gata, ca sa nu iti bati capul cu combinatii Ambalate frumos, simplu si practic Mai precis: Suntem foarte atenti cand este vorba de dulciuri de calitate sau de pachete delicioase frumos ambalate. Ne place…
Citeste »
Mierea este un produs natural creat de albine din nectarul florilor. Spre deosebire de zahărul rafinat, mierea conține o gamă largă de nutrienți care îi conferă proprietăți benefice pentru sănătate. Fiind anabolică, antiseptică și blândă cu nivelul zahărului din sânge, mierea este un îndulcitor ideal pentru cei care doresc să-și…
Citeste »
Mierea de albine este o alternativă bună pentru cei care au alergii sau preferă zaharurile naturale. Este, așadar, un îndulcitor natural și sănătos, având multe utilizări și beneficii. Poate fi folosit ca aliment sănătos, în smoothie-uri, ceai sau cafea, în deserturi și, de asemenea, pentru a fi oferită cadou. Unii…
Citeste »
Mierea de albine este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat Mierea de albine conţine vitamine, dar are calciu şi fosfor, două elemente esenţiale pentru viaţă. Aşadar, în loc să luaţi calciu de la farmacie, consumaţi o linguriţă de miere pe zi, în cazul în care nu suferiţi de diabet.…
Citeste »
Astazi va propunem o reteta simpla dar deosebita : o salata mai exotica, un amestec delicios de sarat cu dulce si aromat. Un amestec inedit de proaspat si verde cu prajit si crocant. Ingrediente: rucola, capsuni, bacon, branza cu mucegai, nuci, miere de albine Aurum, otet balsamic, ulei din seminte…
Citeste »
Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii şi afecţiuni ale sistemului nervos, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine…
Citeste »
Mic dejun, dulce sanatos din miere pura Romaneasca! Desertul nu este numai pentru mesele principale ale zilei. Poti sa iti indulcesti ziua chiar de la prima ora cu un desert special pregatit pentru micul dejun. Avem cel mai bun desert dulce si sanatos pentru tine. Iată câteva motive pentru care…
Citeste »
Mierea este unul dintre cele mai sanatoase alimente ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra. Copiii pot incepe sa o consume dupa varsta de un an. Ea poate fi servita alaturi de biscuiti sau ca desert, in combinatii cu diferite alte alimente dulci sau cereale. Totusi, este foarte important…
Citeste »
Pentru a asigura securitatea alimentara a produselor Aurum, am aplicat cea mai stricta procedura recomandata de Centrul pentru Prevenire si Controlul Bolilor (CDC) din SUA, privind dezinfectarea suprafetelor, date fiind recomandarile OMS, raportate la constatarile privind comportamentul si raspandirea noului virus. Astfel, noul virus se raspandeste de la persoana la…
Citeste »
Pe măsură ce zilele trec, mulți dintre noi ne dăm seama că menținerea obiectivelor de sănătate poate deveni o provocare. Fie că este vorba despre lipsa de timp pentru exerciții fizice sau dificultatea de a găti alimente sănătoase, adesea simțim că nu reușim să ne atingem țintele. Dar ce ar…
Citeste »
In perioada rece, dar si atunci cand trecem prin schimbari bruste de temperatura, sistemul nostru imunitar este pus la grea incercare. In cazul celor mici, imunitatea trebuie sa fie foarte puternica pentru ca organismul lor este inca in dezvoltare si poate intra in contact cu o multime de agenti nocivi…
Citeste »
Mierea de albine este mai mult decât un simplu indulcitor natural; este o experiență complexă și diversificată, care variază enorm în funcție de sursa sa. Deși răspunsul instinctiv la întrebarea despre gustul mierii este adesea „dulce”, adevărata paletă de arome a mierii naturale este vastă și fascinantă. Mierea Comercială vs.…
Citeste »
Acum de sarbatori toata lumea isi doreste o masa festiva plina de bunatati. Anul acesta pentru masa de Craciun, Aurum Noble Honey iti recomanda o reteta mai deosebita, diferita de cele traditionale dar usora si delicioasa: am inlocuit clasicul porc cu o pulpa de curcan, care pe cat este de…
Citeste »
Week-endul trecut am participat la expoziția cu degustare de produse tradiționale de la Crowne Plaza Bucharest. Va invitam sa vedeti in cateva imagini cum a fost atmosfera de sarbatoare si produsele noastre perfecte pentru cadoul de Craciun! Mierea de albine Aurum este un angajament pentru produse de o înaltă calitate,…
Citeste »
In urma cercetarilor stiintifice si clinice, s-a constatat ca mierea este un remediu foarte bun in tratarea ulcerelor stomacale, calmarea durerilor de gat, a tusei, ranilor si infectiilor cutanate, ulceratiilor picioarelor varicoase. Toate aceste beneficii se datoreaza proprietatilor antimicrobiene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante, antivirale si antibacteriene.
Citeste »