Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase alimente si este recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Ii dedicam un articol complet si te invatam cum sa deosebesti mierea naturala de cea cu ingrediente sintetice.
-
Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
-
Tipuri de miere si mod de obtinere
-
Valorile nutritionale ale mierii
-
Beneficii si utilizari ale mierii de albine
-
Contraindicatii si riscuri ale consumului in exces de miere
Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
Mierea de albine este un aliment utilizat in aproape toata lumea de mii de ani. Este un lichid vascos, dulce, produs de albine pentru a se hrani. A fost utilizata pentru prima data in ritualuri religioase, insa ulterior a fost folosita in alimentatie, in cosmetica si in medicina naturista.
Anual, la nivel mondial sunt produse peste 1,5 milioane de tone de miere de albine (1,78 milioane de tone in 2016), cei mai mari producatori fiind China, Turcia si Statele Unite ale Americii. Tara noastra se afla printre primii producatori de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o productie medie anuala situata intre 22.000 si 24.000 de tone.
Desi producem o cantitate insemnata de miere, nu suntem si mari consumatori ai acestui produs. Consumul de miere in tara noasta este de 500-600 de grame pe locuitor anual, de trei ori mai mic decat media europeana. Mierea este unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare, beneficiile sale fiind dublate de gustul dulce si de multiplele moduri in care poate fi utilizata.
Tipuri de miere si mod de obtinere
Mierea poate fi de mai multe tipuri, in functie de provenienta, de florile din care a fost adunat nectarul, cat si de modul de obtinere. In functie de aceste aspecte, mierea de albine poate fi:
Dupa provenienta:
-
Miere de flori – i se mai spune si miere florala si este facuta de albine prin prelucrarea nectarului si a polenului din flori;
-
Miere de mana – denumita si miere extraflorala sau miere de padure, este facuta din alte substante ce provin din plante (seva de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul). Este mai inchisa la culoare decat mierea de flori.
Dupa florile din care a fost adunat nectarul:
-
Miere poliflora;
-
Miere de salcam;
-
Miere de tei;
-
Miere de rapita;
-
Miere de manuka;
-
Miere de tualang.
-
Dupa modul de extragere:
-
Extragerea bucatilor de fagure;
-
Scursa liber din fagure;
-
Extrasa prin centrifugare;
-
Presarea fagurilor;
-
Topirea fagurilor.
Cum este produsa mierea de albine
Mierea este produsa printr-un proces complex, care incepe de la colectarea polenului si a manei de la flori si arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce in stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar si cu alte substante (enzime si aminoacizi), apoi trecute prin acelasi proces de catre alte albine, mierea devine din ce in ce mai vascoasa.
Ulterior, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Cum alegi mierea de albine
Mierea de albine este un produs foarte cautat, iar acest lucru ii determina pe unii producatori sa recurga la diverse trucuri prin care pot obtine mai multa miere. Exista mai multe moduri prin care puritatea mierii este alterata. Adaugarea de diverse tipuri de sirop, cum ar fi glucoza industriala, este cel mai frecvent truc la care apeleaza producatorii de miere de albine. Se adauga uneori si arome, pentru ca mierea sa aiba gust de miere de salcam sau de tei, fara ca ea sa fie produsa din aceste surse.
Un aspect dupa care ne ghidam adesea pentru a alegea miere pura, 100% naturala, este cristalizarea mierii, fenomen cunoscut si sub numele de „zaharisire”. Este, intr-adevar, un aspect pe care il poti urmari (mierea naturala de rapita se zahariseste in cateva zile de la extractie), dar cristalizarea apare greu la unele tipuri de miere (cea de salcam sau de mana) si nu putem astepta atat de mult pana sa ne convingem ca este naturala. Alte modalitati de a testa mierea, pentru a sti daca este pura, sunt:
S-ar putea sa te intereseze:
Daca sunteti in cautarea unui aliment dulce, foarte aromat si cu o multime de proprietati benefice pentru sanatate, atunci crema de miere cruda trebuie sa va atraga atentia. Este unul dintre cele mai calitative produse care pot fi obtinute din miere cruda si este apreciata chiar si de cei mai…
Citeste »
Cadoul perfect de Craciun. În întâmpinarea sarbatorilor de iarna, echipa noastră a pregătit 3 tipuri de pachete cadou, conținând miere și produse pe bază de miere, rețete proprii, realizate cu drag și preocupare pentru calitate. Ingredientele sunt 100% naturale, dorind a furniza un produs sănătos, hrănitor, o evadare din spectrul…
Citeste »
Noua Lege a Apiculturii a fost votată în Parlament chiar de Ziua Mondială a Albinelor! Deputaţii au dat astăzi, miercuri – 20 mai, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii comerţului cu miere şi produse apicole…
Citeste »
Miere pentru indice glicemic scazut si digestie buna. O intrebare des intalnita: „Cu ce este mai bine să ne îndulcim: zahăr sau miere de albine?”. Marile diferenţe se fac la digestie şi la indicele glicemic. Ambele furnizează organismului un număr mare de calorii deoarece şi mierea şi zahărul reprezintă o…
Citeste »
După proveniență: – miere de flori, (florală), provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere, – miere de mană, (extraflorală), provenită de pe alte părți ale plantei, în afară de flori; poate fi de origine animală sau vegetala. După speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul: – miere monofloră, provenită integral, (sau în mare parte),…
Citeste »
Beneficii surprinzătoare ale mierii de albine pentru sănătate Mierea poate fi supusă, de asemenea, fermentației. Dacă conținutul de apă este ridicat (peste 19%), șansele de a deveni fermentate sunt ridicate. Puteți măsura conținutul de apă utilizând un refractometru. Mai mult, mierea naturală care curge liber conține fie un conținut mai…
Citeste »
Preventia este esentiala in lupta cu orice inamic al sanatatii. Un sistem imunitar solid poate rezista in lupta cu virusii sezonieri, traditionali sau exceptionali, precum COVID-19. Medicina si stiinta au nevoie de timp pentru identificarea armelor necesare in situatii precum cea provocata de Coronavirus, astfel incat este esential sa avem…
Citeste »
Mierea de albine este un deosebit emolient natural, ceea ce face ca parul sa devina mai matasos si mai stralucitor. De asemenea, folosirea mierii in masca de par ne ajuta la prevenirea deteriorarii si a ruperii firelor de par, rezultand un efect de par des si sanatos. Adaugarea unei linguri…
Citeste »
Mierea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din bucataria voastra. Fiind potrivita atat pentru adulti, cat si pentru cei mici, consumul de miere poate aduce o multime de avantaje in organism. Cu toate acestea, trebuie sa stim cand si in ce cantitate sa consumam acest aliment pentru a…
Citeste »
Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita atat ca hrana, cat si ca medicament. Mierea este foarte bogata in compusi vegetali benefici si ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Mierea este deosebit de sanatoasa atunci cand este folosita in locul zaharului rafinat, acesta este compus din 100% calorii…
Citeste »
Ce sunt albinele? Albinele sunt insecte zburătoare și rude apropiate ale viespilor și furnicilor. Se găsesc pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii. Albinele de toate soiurile trăiesc pentru nectar și polen.
Citeste »
Mierea de albine, cel mai potrivit cadou de Crăciun Crăciunul, așa cum știm cu toții, este un moment în care ne pregătim cu toții, de la brad, la decorațiuni și cadouri. Este, de asemenea, un moment de fericire, în care ne întâlnim cu familia, prietenii, colegii și ne dezlănțuim apetitul…
Citeste »
Mierea de albine este o alternativă bună pentru cei care au alergii sau preferă zaharurile naturale. Este, așadar, un îndulcitor natural și sănătos, având multe utilizări și beneficii. Poate fi folosit ca aliment sănătos, în smoothie-uri, ceai sau cafea, în deserturi și, de asemenea, pentru a fi oferită cadou. Unii…
Citeste »
Mixează-le cum vrei! 2 produse Crema dintre cele 3* 1. Cremă de miere crudă polifloră, alune de pădure rumenite, pudră de roșcove și sare de mare Borcan 300 g 2. Cremă de miere crudă polifloră, migdale rumenite, scorțișoara și sare de mare Borcan 300 g 3. Cremă de miere crudă…
Citeste »
3 motive pentru a oferi miere invitaților la nuntă Pregătirile pentru nunta sunt deja avansate: sala este rezervată, cateringul găsit, s-a discutat problema temei… Următorul pas: cadourile invitaților! Aurum Noble Honey are o mică idee – originală și delicioasă – să îți ofere. Dar mai presus de toate există 3…
Citeste »
Astazi va propunem un preparat sanatos si delicios in acelasi timp: legume la cuptor cu miere si otet balsamic. Ingrediente: Morcovi, pastarnac radacina, patrunjel radacina, cartofi dulci, ardei, vinete, ceapa rosie, usturoi, cimbru verde, ulei de masline, miere de albine Aurum, otet balsamic, mustar Dijon, piper si sare.
Citeste »
Cadourile speciale cu miere sunt perfecte pentru a organiza o masa sanatoasa ȋn casa ta de fiecare data Mesele pe care le organizezi ȋn familia ta sunt foarte importanate. Ele unesc ȋntreaga familie și te ajuta sa ai armonie și o viațӑ frumoasӑ. Mesele trebuie sӑ fie realizate cu ingrediente…
Citeste »
Mierea naturala are o aroma specifica, ofera o senzatie fina cand este inghitita, se prelinge si prezinta impuritati naturale: polen, microparticule de ceara si uneori propolis. Din cauza preţului destul de crescut la noi în ţară, mierea naturala este, în multe cazuri, greu accesibilă, iar consumul este oricum redus, arată…
Citeste »
Cum se formeaza mierea de albine poliflora? Mierea de albine poliflora se formeaza începand cu nectarul din flori colectat de albine impartit în zaharuri simple stocate în fagure. Proiectarea fagurelui și ventilarea constantă a aripilor albinelor provoacă evaporarea, creând miere lichidă dulce.
Citeste »
In incercarea de a-i invata sa evite alimentele nesanatoase, parintii obisnuiesc sa le ofere copiilor produse naturale. Majoritatea dintre acestea prezinta proprietati medicinale, care joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea micutilor. Exista un aliment plin de vitamine si minerale benefice pentru minori. In Romania, insa, productia sa risca…
Citeste »