Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase alimente si este recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Ii dedicam un articol complet si te invatam cum sa deosebesti mierea naturala de cea cu ingrediente sintetice.
-
Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
-
Tipuri de miere si mod de obtinere
-
Valorile nutritionale ale mierii
-
Beneficii si utilizari ale mierii de albine
-
Contraindicatii si riscuri ale consumului in exces de miere

Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
Mierea de albine este un aliment utilizat in aproape toata lumea de mii de ani. Este un lichid vascos, dulce, produs de albine pentru a se hrani. A fost utilizata pentru prima data in ritualuri religioase, insa ulterior a fost folosita in alimentatie, in cosmetica si in medicina naturista.
Anual, la nivel mondial sunt produse peste 1,5 milioane de tone de miere de albine (1,78 milioane de tone in 2016), cei mai mari producatori fiind China, Turcia si Statele Unite ale Americii. Tara noastra se afla printre primii producatori de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o productie medie anuala situata intre 22.000 si 24.000 de tone.
Desi producem o cantitate insemnata de miere, nu suntem si mari consumatori ai acestui produs. Consumul de miere in tara noasta este de 500-600 de grame pe locuitor anual, de trei ori mai mic decat media europeana. Mierea este unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare, beneficiile sale fiind dublate de gustul dulce si de multiplele moduri in care poate fi utilizata.
Tipuri de miere si mod de obtinere
Mierea poate fi de mai multe tipuri, in functie de provenienta, de florile din care a fost adunat nectarul, cat si de modul de obtinere. In functie de aceste aspecte, mierea de albine poate fi:
Dupa provenienta:
-
Miere de flori – i se mai spune si miere florala si este facuta de albine prin prelucrarea nectarului si a polenului din flori;
-
Miere de mana – denumita si miere extraflorala sau miere de padure, este facuta din alte substante ce provin din plante (seva de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul). Este mai inchisa la culoare decat mierea de flori.
Dupa florile din care a fost adunat nectarul:
-
Miere poliflora;
-
Miere de salcam;
-
Miere de tei;
-
Miere de rapita;
-
Miere de manuka;
-
Miere de tualang.
-
Dupa modul de extragere:
-
Extragerea bucatilor de fagure;
-
Scursa liber din fagure;
-
Extrasa prin centrifugare;
-
Presarea fagurilor;
-
Topirea fagurilor.
Cum este produsa mierea de albine
Mierea este produsa printr-un proces complex, care incepe de la colectarea polenului si a manei de la flori si arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce in stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar si cu alte substante (enzime si aminoacizi), apoi trecute prin acelasi proces de catre alte albine, mierea devine din ce in ce mai vascoasa.
Ulterior, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Cum alegi mierea de albine
Mierea de albine este un produs foarte cautat, iar acest lucru ii determina pe unii producatori sa recurga la diverse trucuri prin care pot obtine mai multa miere. Exista mai multe moduri prin care puritatea mierii este alterata. Adaugarea de diverse tipuri de sirop, cum ar fi glucoza industriala, este cel mai frecvent truc la care apeleaza producatorii de miere de albine. Se adauga uneori si arome, pentru ca mierea sa aiba gust de miere de salcam sau de tei, fara ca ea sa fie produsa din aceste surse.
Un aspect dupa care ne ghidam adesea pentru a alegea miere pura, 100% naturala, este cristalizarea mierii, fenomen cunoscut si sub numele de „zaharisire”. Este, intr-adevar, un aspect pe care il poti urmari (mierea naturala de rapita se zahariseste in cateva zile de la extractie), dar cristalizarea apare greu la unele tipuri de miere (cea de salcam sau de mana) si nu putem astepta atat de mult pana sa ne convingem ca este naturala. Alte modalitati de a testa mierea, pentru a sti daca este pura, sunt:
S-ar putea sa te intereseze:
Miere de albine cu spirulina ,,Spirulina este o alga albastra-verde și se considera a fi una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant. Este un superaliment datorita continutului sau nutritional excelent si a beneficiilor sale pentru sanatate. Spirulina are un continut ridicat de proteine si vitamine, ceea ce o face…
Citeste »
Chiar daca afara nu este ger vinul fiert ramane bautura preferata a sezonului. Vinul fiert este antiseptic, incalzeste, scade febra si grabeste vindecarea in caz raceala. In plus, reduce inflamatiile, este nutritiv si revigorant, creste pofta de mancare, fiind ideal in anemii si epuizare fizica sau psihica. Pentru fiert se…
Citeste »
Plantele de pe camp s-au uscat, iar în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori Seceta loveste si in crescatorii de albine. Plantele de pe camp s-au uscat aproape toate si, in lipsa polenului, albinele sunt hranite de apicultori. Singura salvare este ajutorul acordat de stat, dar banii sunt foarte…
Citeste »
Pentru a asigura securitatea alimentara a produselor Aurum, am aplicat cea mai stricta procedura recomandata de Centrul pentru Prevenire si Controlul Bolilor (CDC) din SUA, privind dezinfectarea suprafetelor, date fiind recomandarile OMS, raportate la constatarile privind comportamentul si raspandirea noului virus. Astfel, noul virus se raspandeste de la persoana la…
Citeste »
Mierea cristalizată este un produs natural și sănătos, deseori neînțeles de consumatori. Când o vezi pe un raft de magazin, cristalele mici din miere pot da impresia de impurități sau sediment, dar acest proces este complet normal și sigur. Mierea cristalizată păstrează toate calitățile sale nutriționale, inclusiv enzimele benefice, vitaminele…
Citeste »
Mierea naturala Aurum este produsa 100 % in Romania fiind selectata de specialistii nostri pe baza unor criterii stricte de calitate si igiena. Tehnologia folosita este automatizata, permitand ca procesul de omogenizare si imbuteliere sa fie perfect controlat, produsul final pastrand intreaga bogatie pe care harnicele albine ne-o daruiesc. Laboratorul…
Citeste »
De-a lungul timpului, mierea a fost recunoscută nu doar pentru gustul său dulce și proprietățile sale nutritive, ci și pentru beneficiile sale terapeutice. Unul dintre cele mai vechi și simple remedii folosite în medicina tradițională pentru somn este mierea. Diverse culturi antice, de la Egipt la China și India, au…
Citeste »
"E vremea micilor producători care ne încântă cu legume proaspete, muştar, lactate, pâini cu maia, bere sau miere. Nu este uşor să ai afacere mică, iar provocările şi situaţiile neprevăzute sunt la tot pasul." Asa incepe sectiunea Aurum Noble Honey din revista CASA ȘI GRĂDINA - Primăvară 2020. In aceasta…
Citeste »
Într-o lume tot mai conectată la natură, mierea polifloră devine alegerea perfectă pentru cei care caută gust autentic, beneficii naturale și o sursă de energie pură. Obținută din nectarul și polenul diverselor flori care înfloresc simultan, mierea polifloră este mai mult decât un produs apicol comun – este o experiență…
Citeste »
Mierea este un produs natural creat de albine din nectarul florilor. Spre deosebire de zahărul rafinat, mierea conține o gamă largă de nutrienți care îi conferă proprietăți benefice pentru sănătate. Fiind anabolică, antiseptică și blândă cu nivelul zahărului din sânge, mierea este un îndulcitor ideal pentru cei care doresc să-și…
Citeste »
In incercarea de a-i invata sa evite alimentele nesanatoase, parintii obisnuiesc sa le ofere copiilor produse naturale. Majoritatea dintre acestea prezinta proprietati medicinale, care joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea micutilor. Exista un aliment plin de vitamine si minerale benefice pentru minori. In Romania, insa, productia sa risca…
Citeste »
Beneficii surprinzătoare ale mierii de albine pentru sănătate Mierea poate fi supusă, de asemenea, fermentației. Dacă conținutul de apă este ridicat (peste 19%), șansele de a deveni fermentate sunt ridicate. Puteți măsura conținutul de apă utilizând un refractometru. Mai mult, mierea naturală care curge liber conține fie un conținut mai…
Citeste »
Mierea de albine este un deosebit emolient natural, ceea ce face ca parul sa devina mai matasos si mai stralucitor. De asemenea, folosirea mierii in masca de par ne ajuta la prevenirea deteriorarii si a ruperii firelor de par, rezultand un efect de par des si sanatos. Adaugarea unei linguri…
Citeste »
Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita atat ca hrana, cat si ca medicament. Mierea este foarte bogata in compusi vegetali benefici si ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Mierea este deosebit de sanatoasa atunci cand este folosita in locul zaharului rafinat, acesta este compus din 100% calorii…
Citeste »
Mierea de albine este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente dulci ce oferă numeroase beneficii organismului. Merea de albine nu este doar apreciată pentru aportul benefic pe care îl aduce sănătății, cât și pentru faptul că s-a dovedit a fi un remediu în unele afecțiuni. Pe lângă…
Citeste »
Mierea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din bucataria voastra. Fiind potrivita atat pentru adulti, cat si pentru cei mici, consumul de miere poate aduce o multime de avantaje in organism. Cu toate acestea, trebuie sa stim cand si in ce cantitate sa consumam acest aliment pentru a…
Citeste »
Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii şi afecţiuni ale sistemului nervos, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine…
Citeste »
Care sunt beneficiile mierii? Sunt adesea menționate proprietățile sale antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, curative și antiseptice. Care sunt virtuțile și limitele mierii asupra sănătății noastre? Care sunt beneficiile sale cosmetice și cum poate fi folosită în bucătărie? Explorăm împreună beneficiile mierii. Chiar dacă, după cum spunea Seneca, „mierea este amară…
Citeste »
3 motive pentru a oferi miere invitaților la nuntă Pregătirile pentru nunta sunt deja avansate: sala este rezervată, cateringul găsit, s-a discutat problema temei… Următorul pas: cadourile invitaților! Aurum Noble Honey are o mică idee – originală și delicioasă – să îți ofere. Dar mai presus de toate există 3…
Citeste »
Exista inca multe dezacorduri in legatura cu diferentele dintre miere si zahar. Multi oameni – chiar experti in nutritie – plaseaza cele doua alimente in aceeasi categorie. Dar mierea este foarte diferita. Desi este bogata in zaharuri si toata lumea se asteapta sa aiba acelasi impact ca zaharul, fascinant este…
Citeste »