Ce sunt albinele?
Albinele sunt insecte zburătoare și rude apropiate ale viespilor și furnicilor. Se găsesc pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii.
Albinele de toate soiurile trăiesc pentru nectar și polen. Fără albine, polenizarea ar fi dificilă și consumatoare de timp – se estimează că o treime din alimentația umană depinde de polenizarea insectelor. Albinele au o limbă lungă, asemănătoare paiului, numită probiscus, care le permite să bea nectarul din adâncul florilor. Albinele sunt, de asemenea, echipate cu două aripi, două antene și trei părți ale corpului segmentate (capul, toracele și abdomenul). Albinele sunt insecte sociale care trăiesc în colonii. Populația stupului este formată dintr-o singură regină, câteva sute de drone și mii de albine lucrătoare.
Albinele pe care le cunoaștem și le iubim se hrănesc cu nectar și polen de la plante cu flori. Folosesc nectarul colectat pentru a crea mixurile noastre preferate! Când transportă nectarul înapoi la stup, corpurile lor descompun zaharoza complexă a nectarului în două zaharuri simple, fructoza și glucoza. Înfășurându-l cu grijă într-o celulă cu fagure de miere, albinele cu ajutorul aripilor vor elimina umezeala și vor îngroșa substanța. Când este procesul este complet, albinele vor acoperi celula din stup cu ceară de albine, sigilând mierea perfectă pentru consum ulterior.
Albinele muncitoare
Albinele muncitoare sunt cele mai familiare membre ale stupului de albine, deoarece reprezintă aproximativ 99% din populația fiecărei colonii.
Albinele muncitoare sunt toate femele și fac aproape totul pentru stup. De la naștere până la moartea ei, 45 de zile mai târziu, albinei muncitoare i se atribuie diferite sarcini în diferite etape ale vieții sale. Albinele muncitoare sunt responsabile pentru orice, de la hrănirea larvelor (bebelușelor), la îngrijirea reginei, la curățarea stupului, la colectarea alimentelor, la paza coloniei, la construirea fagurelui.
Stingerul albinei muncitoare este ghimpat, așa că atunci când este forțată să se apere, stingerul ei se va bloca în pielea victimei sale. Nu este capabilă să o scoată și moare când se rupe inevitabil de stingerul blocat, lăsându-l în urmă cu sacul de venin care încă pompează veninul în victima ei. În consecință, albinele sunt foarte blânde – nu vor să moară mai mult decât vrei să fii înțepat. Fii drăguț cu ele și vor fi drăguțe cu tine.
Albinele Drone
Albinele masculine se numesc drone. Slujba lor este să se împerecheze cu reginele din alti stupi. Dacă au ocazia de a se împerechea, mor imediat după aceea. Dacă nu se împerechează, pot trăi până la 90 de zile (asta inseamna ca traiesc de două ori mai mult decât o albină lucrătoare!)
Puteți identifica dronele din stup după corpurile lor mari rotunde și ochii mari. Trântorii sunt incapabili să înțepe.
Regina Albinelor
Există o albină regină pe stup – este mama tuturor celorlalte albine. Ea este singurul membru fertil al coloniei și depune aproximativ 1.500 de ouă pe zi în primăvara și vara.
Albinele regine se disting de ceilalți membri ai stupului prin abdomenele lor lungi și aripile mici. La scurt timp după naștere, albinele regine vor ieși și vor avea o săptămână sălbatică, unde se vor împerechea cu 15 sau mai multe drone pe o perioadă de trei zile înainte de a se retrage în stup pentru a depune ouă. Regina nu va părăsi din nou stupul decât dacă colonia roiește (în căutarea unei case noi).
Când colonia are nevoie de o nouă albină regină, se alege pur și simplu o larvă sănătoasă, clocită dintr-un ou al reginei actuale și o hrănesc cu lăptișor de matcă, un aliment special, super-nutritiv. Laptisorul de matca, produs in capetele albinelor tinere (albine lucratoare a caror sarcina este de a ingriji larvele), ajuta aceasta larva sa se transforme intr-o matca. Reginele pot depune aproximativ 1.500 de ouă pe zi și pot trăi de la 4 la 7 ani, adică de până la 57 de ori mai mult decât o albină lucrătoare – nu este de mirare că oamenilor le place să adauge și lăptișor de matcă în dietele lor!
Viața în stup
Contrar credinței populare, albinele nu construiesc o structură externă care să conțină stupul lor. Le place să trăiască în spații goale, indiferent dacă asta înseamnă un copac gol, un butuc gol căzut sau într-un stup tradițional de albine.
Cu toate acestea, construiesc interiorul stupului lor. Albinele își fac propria ceară specială (ceară de albine), pe care o folosesc pentru a crea mici hexagoane perfecte în casa lor. Aceste mici căsuțe sunt numite celule și în ele albinele stochează totul, de la ouă, până la polen, până la miere.
Pentru a-și sigila stupul și pentru a se proteja împotriva bolilor, albinele produc o substanță numită propolis. Propolisul este o combinație de ceară de albine, miere și rășini de copaci și este anti-bacterian, antifungic și antiviral. Dezinfectează și protejează stupul lor. De asemenea, este foarte lipicios, iar albinelor miere le place să-l folosească pentru a sigila orice fisuri sau găuri pe care le pot întâlni într-o misiune de menaj.
Cu o populație atât de mare care lucrează împreună, sunt necesare niște abilități excelente de comunicare. Albinele vorbesc în două moduri – prin parfum și prin dans. Când o albină își avertizează surorile cu privire la un intrus sau dacă toate doamnele din stup sunt deosebit de fericite, albinele au capacitatea de a elibera un parfum hormonal special numit feromoni. Albinele pot detecta aceste parfumuri și le pot interpreta mesajul. Un feromon fericit de albină miroase suspect ca lămâile, iar un miros de avertizare are un miros asemănător cu bananele.
Când o albină furajeră trebuie să-și alerte surorile cu privire la locul unde se află o sursă de nectar, dansul este util. Face ture speciale și se clatină pentru a arăta unde a găsit mâncarea – desenând în esență o hartă.
S-ar putea sa te intereseze:
Un cadou aduce intotdeauna un zambet pe chipul celor dragi, iar ocaziile deosebite aduc cu ele intrebarile „Ai idee ce sa cumpar pentru el/ea?” sau „Oare o sa ii placa?”. Aurum Noble Honey aduce prin cadourile de Craciun ceva dulce dar si ceva in plus, acestea fiind concepute sa iti…
Citeste »
Mierea este un aliment versatil și sănătos pentru copii și adulți. Mierea poate fi introdusă în dieta unui copil după vârsta de un an. Pe lângă faptul că este un îndulcitor natural uimitor, mierea are multe beneficii care nu sunt atât de cunoscute de toată lumea. Mierea reprezintă un remediu…
Citeste »
Beneficii surprinzătoare ale mierii de albine pentru sănătate Mierea poate fi supusă, de asemenea, fermentației. Dacă conținutul de apă este ridicat (peste 19%), șansele de a deveni fermentate sunt ridicate. Puteți măsura conținutul de apă utilizând un refractometru. Mai mult, mierea naturală care curge liber conține fie un conținut mai…
Citeste »
Daca sunteti in cautarea unui aliment dulce, foarte aromat si cu o multime de proprietati benefice pentru sanatate, atunci crema de miere cruda trebuie sa va atraga atentia. Este unul dintre cele mai calitative produse care pot fi obtinute din miere cruda si este apreciata chiar si de cei mai…
Citeste »
Oferirea unui cadou dulce colaboratorilor tăi este o idee bună? Fie cu ocazia sărbătorilor de sfârșit de an, a unui seminar sau a unui eveniment specific companiei (cum ar fi o zi de naștere, o mutare, o nouă campanie de produs sau serviciu etc.), a oferi un mic cadou colaboratorilor…
Citeste »
Mierea este un îndulcitor natural, produs de albine din nectarul florilor. Este o sursă importantă de hrană pentru oameni, deoarece conține o varietate de nutrienți și minerale. Mierea este, de asemenea, folosită în multe alte industrii, cum ar fi cosmeticele, farmaceutice și producția de alimente. De fapt, a fost cunoscută…
Citeste »
Astazi va propunem un preparat sanatos si delicios in acelasi timp: legume la cuptor cu miere si otet balsamic. Ingrediente: Morcovi, pastarnac radacina, patrunjel radacina, cartofi dulci, ardei, vinete, ceapa rosie, usturoi, cimbru verde, ulei de masline, miere de albine Aurum, otet balsamic, mustar Dijon, piper si sare.
Citeste »
Care sunt beneficiile ale consumului de miere de albine pentru sănătate? Mierea este un îndulcitor natural și sănătos folosit de secole. Nu doar ca este gustos, dar vine și cu o serie de beneficii pentru sănătate. De asemenea, este mai sănătos decât alți îndulcitori, cum ar fi zahărul. Când albinele…
Citeste »
Cadouri de Sarbatori! În întâmpinarea sarbatorilor, echipa noastră a pregătit 3 tipuri de pachete cadou, conținând miere și produse pe bază de miere, rețete proprii, realizate cu drag și preocupare pentru calitate. Ingredientele sunt 100% naturale, dorind a furniza un produs sănătos, hrănitor, o evadare din spectrul dulciurilor comercializate în…
Citeste »
Vara este momentul perfect pentru a ne bucura de miere în diverse moduri. Iată câteva idei grozave pentru a folosi mierea: La grătar Pentru un sos BBQ, amestecați ketchup, zahăr brun, oțet de mere, miere, sare, paprika afumată, praf de usturoi, praf de ceapă și piper negru. Lăsați să fiarbă…
Citeste »
Mierea de albine este o alternativă bună pentru cei care au alergii sau preferă zaharurile naturale. Este, așadar, un îndulcitor natural și sănătos, având multe utilizări și beneficii. Poate fi folosit ca aliment sănătos, în smoothie-uri, ceai sau cafea, în deserturi și, de asemenea, pentru a fi oferită cadou. Unii…
Citeste »
Miere de albine cu spirulina ,,Spirulina este o alga albastra-verde și se considera a fi una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant. Este un superaliment datorita continutului sau nutritional excelent si a beneficiilor sale pentru sanatate. Spirulina are un continut ridicat de proteine si vitamine, ceea ce o face…
Citeste »
Mierea de albine cu scortisoara Mierea de albine este un lichid dulce produs de albine. A fost folosita de secole atat ca aliment, cat si ca medicament. Astazi, mierea naturala de albine este cel mai frecvent utilizata in gatit si coacere sau ca indulcitor in bauturi. Totodata, scortisoara este un condiment care provine din…
Citeste »
Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm miere de albine? Indiferent că o adăugăm în terciul de ovăz pe care îl servim la micul dejun sau în ceaiul de seară, mierea de albine este adesea văzută ca o modalitate sănătoasă de a ne satisface pofta de dulce fără…
Citeste »
Mierea este un produs natural creat de albine din nectarul florilor. Spre deosebire de zahărul rafinat, mierea conține o gamă largă de nutrienți care îi conferă proprietăți benefice pentru sănătate. Fiind anabolică, antiseptică și blândă cu nivelul zahărului din sânge, mierea este un îndulcitor ideal pentru cei care doresc să-și…
Citeste »
Acum de sarbatori toata lumea isi doreste o masa festiva plina de bunatati. Anul acesta pentru masa de Craciun, Aurum Noble Honey iti recomanda o reteta mai deosebita, diferita de cele traditionale dar usora si delicioasa: am inlocuit clasicul porc cu o pulpa de curcan, care pe cat este de…
Citeste »
Noua Lege a Apiculturii a fost votată în Parlament chiar de Ziua Mondială a Albinelor! Deputaţii au dat astăzi, miercuri – 20 mai, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii comerţului cu miere şi produse apicole…
Citeste »
Este limpede ca acele zaharuri din miere au o puternica influenta asupra felului in care o metabolizam, dar mierea detine mult mai multe proprietati decat continutul ei de zahar. Mierea este atat de complexa in structura ei, incat incercarile oamenilor de stiinta de a-i imita calitatile au esuat pana in…
Citeste »
In perioada rece, dar si atunci cand trecem prin schimbari bruste de temperatura, sistemul nostru imunitar este pus la grea incercare. In cazul celor mici, imunitatea trebuie sa fie foarte puternica pentru ca organismul lor este inca in dezvoltare si poate intra in contact cu o multime de agenti nocivi…
Citeste »
Atunci cȃnd ai copii sau vrei sӑ le oferi cadouri celor mici din cadrul familiei tale, trebuie sӑ alegi cu grijӑ ceea ce cumperi. Iatӑ cele mai importante motive pentru care vei putea opta pentru cadourile Aurum pentru a avea parte de copii sӑnӑtoși și fericiți: Poţi merge în vizită…
Citeste »