Ce sunt albinele?
Albinele sunt insecte zburătoare și rude apropiate ale viespilor și furnicilor. Se găsesc pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii.
Albinele de toate soiurile trăiesc pentru nectar și polen. Fără albine, polenizarea ar fi dificilă și consumatoare de timp – se estimează că o treime din alimentația umană depinde de polenizarea insectelor. Albinele au o limbă lungă, asemănătoare paiului, numită probiscus, care le permite să bea nectarul din adâncul florilor. Albinele sunt, de asemenea, echipate cu două aripi, două antene și trei părți ale corpului segmentate (capul, toracele și abdomenul). Albinele sunt insecte sociale care trăiesc în colonii. Populația stupului este formată dintr-o singură regină, câteva sute de drone și mii de albine lucrătoare.
Albinele pe care le cunoaștem și le iubim se hrănesc cu nectar și polen de la plante cu flori. Folosesc nectarul colectat pentru a crea mixurile noastre preferate! Când transportă nectarul înapoi la stup, corpurile lor descompun zaharoza complexă a nectarului în două zaharuri simple, fructoza și glucoza. Înfășurându-l cu grijă într-o celulă cu fagure de miere, albinele cu ajutorul aripilor vor elimina umezeala și vor îngroșa substanța. Când este procesul este complet, albinele vor acoperi celula din stup cu ceară de albine, sigilând mierea perfectă pentru consum ulterior.
Albinele muncitoare
Albinele muncitoare sunt cele mai familiare membre ale stupului de albine, deoarece reprezintă aproximativ 99% din populația fiecărei colonii.
Albinele muncitoare sunt toate femele și fac aproape totul pentru stup. De la naștere până la moartea ei, 45 de zile mai târziu, albinei muncitoare i se atribuie diferite sarcini în diferite etape ale vieții sale. Albinele muncitoare sunt responsabile pentru orice, de la hrănirea larvelor (bebelușelor), la îngrijirea reginei, la curățarea stupului, la colectarea alimentelor, la paza coloniei, la construirea fagurelui.
Stingerul albinei muncitoare este ghimpat, așa că atunci când este forțată să se apere, stingerul ei se va bloca în pielea victimei sale. Nu este capabilă să o scoată și moare când se rupe inevitabil de stingerul blocat, lăsându-l în urmă cu sacul de venin care încă pompează veninul în victima ei. În consecință, albinele sunt foarte blânde – nu vor să moară mai mult decât vrei să fii înțepat. Fii drăguț cu ele și vor fi drăguțe cu tine.
Albinele Drone
Albinele masculine se numesc drone. Slujba lor este să se împerecheze cu reginele din alti stupi. Dacă au ocazia de a se împerechea, mor imediat după aceea. Dacă nu se împerechează, pot trăi până la 90 de zile (asta inseamna ca traiesc de două ori mai mult decât o albină lucrătoare!)
Puteți identifica dronele din stup după corpurile lor mari rotunde și ochii mari. Trântorii sunt incapabili să înțepe.
Regina Albinelor
Există o albină regină pe stup – este mama tuturor celorlalte albine. Ea este singurul membru fertil al coloniei și depune aproximativ 1.500 de ouă pe zi în primăvara și vara.
Albinele regine se disting de ceilalți membri ai stupului prin abdomenele lor lungi și aripile mici. La scurt timp după naștere, albinele regine vor ieși și vor avea o săptămână sălbatică, unde se vor împerechea cu 15 sau mai multe drone pe o perioadă de trei zile înainte de a se retrage în stup pentru a depune ouă. Regina nu va părăsi din nou stupul decât dacă colonia roiește (în căutarea unei case noi).
Când colonia are nevoie de o nouă albină regină, se alege pur și simplu o larvă sănătoasă, clocită dintr-un ou al reginei actuale și o hrănesc cu lăptișor de matcă, un aliment special, super-nutritiv. Laptisorul de matca, produs in capetele albinelor tinere (albine lucratoare a caror sarcina este de a ingriji larvele), ajuta aceasta larva sa se transforme intr-o matca. Reginele pot depune aproximativ 1.500 de ouă pe zi și pot trăi de la 4 la 7 ani, adică de până la 57 de ori mai mult decât o albină lucrătoare – nu este de mirare că oamenilor le place să adauge și lăptișor de matcă în dietele lor!
Viața în stup
Contrar credinței populare, albinele nu construiesc o structură externă care să conțină stupul lor. Le place să trăiască în spații goale, indiferent dacă asta înseamnă un copac gol, un butuc gol căzut sau într-un stup tradițional de albine.
Cu toate acestea, construiesc interiorul stupului lor. Albinele își fac propria ceară specială (ceară de albine), pe care o folosesc pentru a crea mici hexagoane perfecte în casa lor. Aceste mici căsuțe sunt numite celule și în ele albinele stochează totul, de la ouă, până la polen, până la miere.
Pentru a-și sigila stupul și pentru a se proteja împotriva bolilor, albinele produc o substanță numită propolis. Propolisul este o combinație de ceară de albine, miere și rășini de copaci și este anti-bacterian, antifungic și antiviral. Dezinfectează și protejează stupul lor. De asemenea, este foarte lipicios, iar albinelor miere le place să-l folosească pentru a sigila orice fisuri sau găuri pe care le pot întâlni într-o misiune de menaj.
Cu o populație atât de mare care lucrează împreună, sunt necesare niște abilități excelente de comunicare. Albinele vorbesc în două moduri – prin parfum și prin dans. Când o albină își avertizează surorile cu privire la un intrus sau dacă toate doamnele din stup sunt deosebit de fericite, albinele au capacitatea de a elibera un parfum hormonal special numit feromoni. Albinele pot detecta aceste parfumuri și le pot interpreta mesajul. Un feromon fericit de albină miroase suspect ca lămâile, iar un miros de avertizare are un miros asemănător cu bananele.
Când o albină furajeră trebuie să-și alerte surorile cu privire la locul unde se află o sursă de nectar, dansul este util. Face ture speciale și se clatină pentru a arăta unde a găsit mâncarea – desenând în esență o hartă.
S-ar putea sa te intereseze:
Vara este momentul perfect pentru a ne bucura de miere în diverse moduri. Iată câteva idei grozave pentru a folosi mierea: La grătar Pentru un sos BBQ, amestecați ketchup, zahăr brun, oțet de mere, miere, sare, paprika afumată, praf de usturoi, praf de ceapă și piper negru. Lăsați să fiarbă…
Citeste »
Astazi va propunem o reteta simpla dar deosebita : o salata mai exotica, un amestec delicios de sarat cu dulce si aromat. Un amestec inedit de proaspat si verde cu prajit si crocant. Ingrediente: rucola, capsuni, bacon, branza cu mucegai, nuci, miere de albine Aurum, otet balsamic, ulei din seminte…
Citeste »
Mierea de albine este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat Mierea de albine conţine vitamine, dar are calciu şi fosfor, două elemente esenţiale pentru viaţă. Aşadar, în loc să luaţi calciu de la farmacie, consumaţi o linguriţă de miere pe zi, în cazul în care nu suferiţi de diabet.…
Citeste »
Conținut: 1. Cremă de miere crudă polifloră, alune de pădure rumenite, pudră de roșcove și sare de mare Borcan 150 g 2. Cremă de miere crudă polifloră, migdale rumenite, scorțișoară și sare de mare Borcan 150 g 3. Cremă de miere crudă de tei și susan rumenit Borcan 150 g…
Citeste »
Care sunt principalele 5 motive pentru care poţi alege cadourile cu miere pentru mărturiile de nuntă sau botez Cadourile pentru nuntӑ sunt importante. Mӑrturiile sunt cele care te ajutӑ sӑ le mulțumești invitaților tӑi pentru faptul cӑ au luat parte, alӑturi de tine și de soțul sau soția ta, la…
Citeste »
Din timpuri stravechi s-a crezut ca mierea are proprietati vindecatoare, chiar mistice si, desi nucleul oamenilor de stiinta a fost sceptic in privinta puterilor ei miraculoase, in ultimii ani importante studii stiintifice au inceput sa-i ateste calitatile. Eu sunt fascinat de miere si, dupa ani de cercetari, sunt convins ca…
Citeste »
Cadourile cu miere de albine, cele mai dulci și sănătoase surprize Bine ați venit în casa bunătăților cu miere de albine! La Aurum Noble Honey știm cât de importante sunt albinele pentru ecosistemul pământului nostru, așa că suntem foarte atenți la modul în care producem cadouri cu miere albine. Oferiți…
Citeste »
Care sunt calitӑțile mierii de albine și ce anume o face specialӑ? Mierea este unul dintre alimentele cele mai cunoscute și apreciate ȋncӑ din vechime. Este un aliment produs de cӑtre albine și are diverse arome ȋn funcție de florile implicate sau de zonele geografice din care provine. Mierea este…
Citeste »
Mierea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din bucataria voastra. Fiind potrivita atat pentru adulti, cat si pentru cei mici, consumul de miere poate aduce o multime de avantaje in organism. Cu toate acestea, trebuie sa stim cand si in ce cantitate sa consumam acest aliment pentru a…
Citeste »
Plantele de pe camp s-au uscat, iar în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori Seceta loveste si in crescatorii de albine. Plantele de pe camp s-au uscat aproape toate si, in lipsa polenului, albinele sunt hranite de apicultori. Singura salvare este ajutorul acordat de stat, dar banii sunt foarte…
Citeste »
Cum se formeaza mierea de albine poliflora? Mierea de albine poliflora se formeaza începand cu nectarul din flori colectat de albine impartit în zaharuri simple stocate în fagure. Proiectarea fagurelui și ventilarea constantă a aripilor albinelor provoacă evaporarea, creând miere lichidă dulce.
Citeste »
Week-endul trecut am participat la expoziția cu degustare de produse tradiționale de la Crowne Plaza Bucharest. Va invitam sa vedeti in cateva imagini cum a fost atmosfera de sarbatoare si produsele noastre perfecte pentru cadoul de Craciun! Mierea de albine Aurum este un angajament pentru produse de o înaltă calitate,…
Citeste »
In perioada rece, dar si atunci cand trecem prin schimbari bruste de temperatura, sistemul nostru imunitar este pus la grea incercare. In cazul celor mici, imunitatea trebuie sa fie foarte puternica pentru ca organismul lor este inca in dezvoltare si poate intra in contact cu o multime de agenti nocivi…
Citeste »
"E vremea micilor producători care ne încântă cu legume proaspete, muştar, lactate, pâini cu maia, bere sau miere. Nu este uşor să ai afacere mică, iar provocările şi situaţiile neprevăzute sunt la tot pasul." Asa incepe sectiunea Aurum Noble Honey din revista CASA ȘI GRĂDINA - Primăvară 2020. In aceasta…
Citeste »
Albușul se bate spumă tare cu sarea și sucul de lămâie. Sucul de lămâie ajută albușul să să rămână tare și pufos. Gălbenușurile se amestecă împreună cu untul topit si esența de vanilie, apoi se adaugă laptele și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm totul încet cu o spatulă…
Citeste »
Bine ați venit în casa bunătăților cu miere de albine! La Aurum Noble Honey știm cât de importante sunt albinele pentru ecosistemul pământului nostru, așa că suntem foarte atenți la modul în care producem cadouri cu miere albine. Oferiți cadouri sănătoase și delicioase care au vor fi apreciate în orice…
Citeste »
Mierea naturala Aurum este produsa 100 % in Romania fiind selectata de specialistii nostri pe baza unor criterii stricte de calitate si igiena. Tehnologia folosita este automatizata, permitand ca procesul de omogenizare si imbuteliere sa fie perfect controlat, produsul final pastrand intreaga bogatie pe care harnicele albine ne-o daruiesc. Laboratorul…
Citeste »
In urma cercetarilor stiintifice si clinice, s-a constatat ca mierea este un remediu foarte bun in tratarea ulcerelor stomacale, calmarea durerilor de gat, a tusei, ranilor si infectiilor cutanate, ulceratiilor picioarelor varicoase. Toate aceste beneficii se datoreaza proprietatilor antimicrobiene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante, antivirale si antibacteriene.
Citeste »
Va punem la dispozitie cadouri delicioase: Produse miraculos de bune, pentru care suntem producatori Cadouri de-a gata, ca sa nu iti bati capul cu combinatii Ambalate frumos, simplu si practic Mai precis: Suntem foarte atenti cand este vorba de dulciuri de calitate sau de pachete delicioase frumos ambalate. Ne place…
Citeste »
Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii şi afecţiuni ale sistemului nervos, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine…
Citeste »