Despre albine si mierea lor perfecta

Ce sunt albinele?

Albinele sunt insecte zburătoare și rude apropiate ale viespilor și furnicilor. Se găsesc pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii.

Albinele de toate soiurile trăiesc pentru nectar și polen. Fără albine, polenizarea ar fi dificilă și consumatoare de timp – se estimează că o treime din alimentația umană depinde de polenizarea insectelor. Albinele au o limbă lungă, asemănătoare paiului, numită probiscus, care le permite să bea nectarul din adâncul florilor. Albinele sunt, de asemenea, echipate cu două aripi, două antene și trei părți ale corpului segmentate (capul, toracele și abdomenul). Albinele sunt insecte sociale care trăiesc în colonii. Populația stupului este formată dintr-o singură regină, câteva sute de drone și mii de albine lucrătoare.

Albinele pe care le cunoaștem și le iubim se hrănesc cu nectar și polen de la plante cu flori. Folosesc nectarul colectat pentru a crea mixurile noastre preferate! Când transportă nectarul înapoi la stup, corpurile lor descompun zaharoza complexă a nectarului în două zaharuri simple, fructoza și glucoza. Înfășurându-l cu grijă într-o celulă cu fagure de miere, albinele cu ajutorul aripilor vor elimina umezeala și vor îngroșa substanța. Când este procesul este complet, albinele vor acoperi celula din stup cu ceară de albine, sigilând mierea perfectă pentru consum ulterior.

 

Albinele muncitoare

Albinele muncitoare sunt cele mai familiare membre ale stupului de albine, deoarece reprezintă aproximativ 99% din populația fiecărei colonii.

Albinele muncitoare sunt toate femele și fac aproape totul pentru stup. De la naștere până la moartea ei, 45 de zile mai târziu, albinei muncitoare i se atribuie diferite sarcini în diferite etape ale vieții sale. Albinele muncitoare sunt responsabile pentru orice, de la hrănirea larvelor (bebelușelor), la îngrijirea reginei, la curățarea stupului, la colectarea alimentelor, la paza coloniei, la construirea fagurelui.

Stingerul albinei muncitoare este ghimpat, așa că atunci când este forțată să se apere, stingerul ei se va bloca în pielea victimei sale. Nu este capabilă să o scoată și moare când se rupe inevitabil de stingerul blocat, lăsându-l în urmă cu sacul de venin care încă pompează veninul în victima ei. În consecință, albinele sunt foarte blânde – nu vor să moară mai mult decât vrei să fii înțepat. Fii drăguț cu ele și vor fi drăguțe cu tine.

 

Albinele Drone

Albinele masculine se numesc drone. Slujba lor este să se împerecheze cu reginele din alti stupi. Dacă au ocazia de a se împerechea, mor imediat după aceea. Dacă nu se împerechează, pot trăi până la 90 de zile (asta inseamna ca traiesc de două ori mai mult decât o albină lucrătoare!)

Puteți identifica dronele din stup după corpurile lor mari rotunde și ochii mari. Trântorii sunt incapabili să înțepe.

Regina Albinelor

Există o albină regină pe stup – este mama tuturor celorlalte albine. Ea este singurul membru fertil al coloniei și depune aproximativ 1.500 de ouă pe zi în primăvara și vara.

Albinele regine se disting de ceilalți membri ai stupului prin abdomenele lor lungi și aripile mici. La scurt timp după naștere, albinele regine vor ieși și vor avea o săptămână sălbatică, unde se vor împerechea cu 15 sau mai multe drone pe o perioadă de trei zile înainte de a se retrage în stup pentru a depune ouă. Regina nu va părăsi din nou stupul decât dacă colonia roiește (în căutarea unei case noi).

Când colonia are nevoie de o nouă albină regină, se alege pur și simplu o larvă sănătoasă, clocită dintr-un ou al reginei actuale și o hrănesc cu lăptișor de matcă, un aliment special, super-nutritiv. Laptisorul de matca, produs in capetele albinelor tinere (albine lucratoare a caror sarcina este de a ingriji larvele), ajuta aceasta larva sa se transforme intr-o matca. Reginele pot depune aproximativ 1.500 de ouă pe zi și pot trăi de la 4 la 7 ani, adică de până la 57 de ori mai mult decât o albină lucrătoare – nu este de mirare că oamenilor le place să adauge și lăptișor de matcă în dietele lor!

 

Viața în stup

Contrar credinței populare, albinele nu construiesc o structură externă care să conțină stupul lor. Le place să trăiască în spații goale, indiferent dacă asta înseamnă un copac gol, un butuc gol căzut sau într-un stup tradițional de albine.

Cu toate acestea, construiesc interiorul stupului lor. Albinele își fac propria ceară specială (ceară de albine), pe care o folosesc pentru a crea mici hexagoane perfecte în casa lor. Aceste mici căsuțe sunt numite celule și în ele albinele stochează totul, de la ouă, până la polen, până la miere.

Pentru a-și sigila stupul și pentru a se proteja împotriva bolilor, albinele produc o substanță numită propolis. Propolisul este o combinație de ceară de albine, miere și rășini de copaci și este anti-bacterian, antifungic și antiviral. Dezinfectează și protejează stupul lor. De asemenea, este foarte lipicios, iar albinelor miere le place să-l folosească pentru a sigila orice fisuri sau găuri pe care le pot întâlni într-o misiune de menaj.

Cu o populație atât de mare care lucrează împreună, sunt necesare niște abilități excelente de comunicare. Albinele vorbesc în două moduri – prin parfum și prin dans. Când o albină își avertizează surorile cu privire la un intrus sau dacă toate doamnele din stup sunt deosebit de fericite, albinele au capacitatea de a elibera un parfum hormonal special numit feromoni. Albinele pot detecta aceste parfumuri și le pot interpreta mesajul. Un feromon fericit de albină miroase suspect ca lămâile, iar un miros de avertizare are un miros asemănător cu bananele.

Când o albină furajeră trebuie să-și alerte surorile cu privire la locul unde se află o sursă de nectar, dansul este util. Face ture speciale și se clatină pentru a arăta unde a găsit mâncarea – desenând în esență o hartă.

Shopping Cart
0
    0
    Cosul tau
    Cosul Aurum Noble Honey este gol!Inpoi la magazin
    Scroll to Top