Noua Lege a Apiculturii a fost votată în Parlament chiar de Ziua Mondială a Albinelor! Deputaţii au dat astăzi, miercuri – 20 mai, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii comerţului cu miere şi produse apicole falsificate. Au votat în favoarea proiectului 304 de deputaţi, iar trei s-au abţinut. În plenul Camerei Deputaților, a luat cuvântul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură, care a spus că această lege votată astăzi este un cadou pentru apicultorii români cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Albinelor.

”În 2017, Adunarea Generală a Organizațiilor Națiunilor Unite a ratificat rezoluția prin care ziua de 20 mai a fost denumită Ziua Mondială a Albinelor. Cred că, întâmplător sau nu, astăzi, vom face un cadou apicultorilor din România, o lege modificată spre binele apicultorilor. Vreau să vă spun că în Comisia de Agricultură am avut zeci de ore de dezbateri, cred că am găsit o formulă care să satisfacă apicultorii din România. Legat de această lege, vreau să vă spun că ne-am propus, în primul rând, să protejăm albina autohtonă și în al doilea rând să protejăm apicultorii prin acea concurență neloială între mierea de albine și acele amestecuri de miere. Bineînțeles că am ținut cont de Directiva Europeană 110 și un lucru important pentru apicultori este că pe tot ce înseamnă produs miere nu se poate scrie produs românesc decât dacă respectă definiția din Legea 168/2017, este vorba de legea prin care se instituie 10 octombrie Ziua Națională a Produselor Românești. Nu în ultimul rând, aș vrea să le spun La mulți ani, apicultorilor, să fie mândri de această meserie pentru că este o meserie nobilă și o meserie foarte importantă pentru existența omenirii. Acum 100 de ani, Albert Einstein spunea că dacă albina dispare, în maximum patru ani de zile dispare și omul”, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură, în plenul Camerei Deputaților.
Potrivit proiectului, activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică cu respectarea legislaţiei în vigoare. Statul român, prin ministerele de resort, sprijină activitatea de creştere a albinelor, a creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine, a valorificării superioare a resurselor melifere, a produselor apicole, a conservării biodiversităţii şi păstrarea fondului genetic apicol autohton. Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz, prevede un amendament.
Totodată, este interzisă inscripţionarea pe etichetă a sintagmei ”Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Potrivit unui alt amendament, apicultorii, individuali sau organizaţi în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferinţe, schimburi de experienţe şi activităţi didactice.
S-ar putea sa te intereseze:
Mierea crudă este un produs natural deosebit, apreciat pentru gustul său autentic și beneficiile sale pentru sănătate. Un aspect frecvent întâlnit la mierea crudă este cristalizarea, un fenomen natural care, deși uneori poate ridica întrebări, nu indică o scădere a calității sau purității produsului. Ce Este Cristalizarea și De Ce…
Citeste »
Chiar daca afara nu este ger vinul fiert ramane bautura preferata a sezonului. Vinul fiert este antiseptic, incalzeste, scade febra si grabeste vindecarea in caz raceala. In plus, reduce inflamatiile, este nutritiv si revigorant, creste pofta de mancare, fiind ideal in anemii si epuizare fizica sau psihica. Pentru fiert se…
Citeste »
Mierea este o sursă rapidă de energie! Suntem în permanenţă sfătuiţi să reducem consumul de dulciuri, dar mierea este un produs dulce special. Este un produs unic al roiurilor de albine care pot zbura pe o rază de zece kilometri pentru a culege nectarul florilor. Orice implică atâta muncă pentru…
Citeste »
Conținut: 1. Cremă de miere crudă polifloră, alune de pădure rumenite, pudră de roșcove și sare de mare Borcan 150 g 2. Cremă de miere crudă polifloră, migdale rumenite, scorțișoară și sare de mare Borcan 150 g 3. Cremă de miere crudă de tei și susan rumenit Borcan 150 g…
Citeste »
Week-endul trecut am participat la expoziția cu degustare de produse tradiționale de la Crowne Plaza Bucharest. Va invitam sa vedeti in cateva imagini cum a fost atmosfera de sarbatoare si produsele noastre perfecte pentru cadoul de Craciun! Mierea de albine Aurum este un angajament pentru produse de o înaltă calitate,…
Citeste »
,,Daca vreti sa slabiti, faptul ca un somn odihnitor noaptea foloseste grasimea corpului drept combustibil pentru a alimenta procesul de refacere este un avantaj incredibil si neexploatat. Dar studiile (care dateaza inca din anii 1950) confirma ca acest process nu se va desfasura eficient decat daca stocurile de glicogen din…
Citeste »
Ce sunt albinele? Albinele sunt insecte zburătoare și rude apropiate ale viespilor și furnicilor. Se găsesc pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii. Albinele de toate soiurile trăiesc pentru nectar și polen.
Citeste »
Mierea este un îndulcitor natural, produs de albine din nectarul florilor. Este o sursă importantă de hrană pentru oameni, deoarece conține o varietate de nutrienți și minerale. Mierea este, de asemenea, folosită în multe alte industrii, cum ar fi cosmeticele, farmaceutice și producția de alimente. De fapt, a fost cunoscută…
Citeste »
Cum se formeaza mierea de albine poliflora? Mierea de albine poliflora se formeaza începand cu nectarul din flori colectat de albine impartit în zaharuri simple stocate în fagure. Proiectarea fagurelui și ventilarea constantă a aripilor albinelor provoacă evaporarea, creând miere lichidă dulce.
Citeste »
Care sunt principalele 5 motive pentru care poţi alege cadourile cu miere pentru mărturiile de nuntă sau botez Cadourile pentru nuntӑ sunt importante. Mӑrturiile sunt cele care te ajutӑ sӑ le mulțumești invitaților tӑi pentru faptul cӑ au luat parte, alӑturi de tine și de soțul sau soția ta, la…
Citeste »
Imparte bucuria evenimentelor importante cu cei dragi, oferindu-le o atentie cu adevarat sanatoasa, delicioasa, hranitoare: Marturiile Aurum Noble Honey. Retetele gourmet de marturii Aurum sunt ideale pentru aceste momente memorabile din viata ta. Fie ca optezi pentru mixurile cu gusturi unice cu miere cruda poliflora, alune de padure rumenite,…
Citeste »
Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita atat ca hrana, cat si ca medicament. Mierea este foarte bogata in compusi vegetali benefici si ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Mierea este deosebit de sanatoasa atunci cand este folosita in locul zaharului rafinat, acesta este compus din 100% calorii…
Citeste »
Miere de albine cu seminte de susan Mierea de albine este considerata un super-aliment, atat pentru copii cat si pentru adulti si un ingredient medicinal care ajuta la scaderea multor probleme de sanatate. Acest ingredient lichid din aur este, de asemenea, bogat in vitamine si minerale. Mierea naturala, de la sine, ajuta la tratarea infectiilor…
Citeste »
Ce rol are mierea pentru organism Mierea naturală nu ar trebui să vă lipsească de pe masă și din meniul zilnic. Are o mulțime de proprietăți pentru sănătate și este un produs cât se poate de natural. Pentru a beneficia de toate calitățile și proprietățile mierii, cel mai bine este…
Citeste »
Un cadou aduce intotdeauna un zambet pe chipul celor dragi, iar ocaziile deosebite aduc cu ele intrebarile „Ai idee ce sa cumpar pentru el/ea?” sau „Oare o sa ii placa?”. Aurum Noble Honey aduce prin cadourile de Craciun ceva dulce dar si ceva in plus, acestea fiind concepute sa iti…
Citeste »
Cadouri dulci de afaceri: ce zici de originalitate? Sărbătorile de sfârșit de an se apropie cu pași repezi și poate că ești în căutarea unui cadou de afaceri original pe care să-l oferi angajaților sau clienților tăi. Ciocolata? De Crăciun urmează să primească deja cutii întregi de ciocolata, să ne…
Citeste »
In general meniul de Revelion nu contine atat de multe feluri de mancare precum cel de Craciun, este un meniu mai usor si mai special, cu feluri de mancare festive. Daca inca nu v-ati decis ce sa pregatiti pentru masa de Revelion, ca sursa de inspiratie, indiferent daca v-ati saturat…
Citeste »
Mierea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din bucataria voastra. Fiind potrivita atat pentru adulti, cat si pentru cei mici, consumul de miere poate aduce o multime de avantaje in organism. Cu toate acestea, trebuie sa stim cand si in ce cantitate sa consumam acest aliment pentru a…
Citeste »
Mierea de albine este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat Mierea de albine conţine vitamine, dar are calciu şi fosfor, două elemente esenţiale pentru viaţă. Aşadar, în loc să luaţi calciu de la farmacie, consumaţi o linguriţă de miere pe zi, în cazul în care nu suferiţi de diabet.…
Citeste »
Mierea naturala Aurum este produsa 100 % in Romania fiind selectata de specialistii nostri pe baza unor criterii stricte de calitate si igiena. Tehnologia folosita este automatizata, permitand ca procesul de omogenizare si imbuteliere sa fie perfect controlat, produsul final pastrand intreaga bogatie pe care harnicele albine ne-o daruiesc. Laboratorul…
Citeste »