Noua Lege a Apiculturii a fost votată în Parlament chiar de Ziua Mondială a Albinelor! Deputaţii au dat astăzi, miercuri – 20 mai, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii comerţului cu miere şi produse apicole falsificate. Au votat în favoarea proiectului 304 de deputaţi, iar trei s-au abţinut. În plenul Camerei Deputaților, a luat cuvântul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură, care a spus că această lege votată astăzi este un cadou pentru apicultorii români cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Albinelor.

”În 2017, Adunarea Generală a Organizațiilor Națiunilor Unite a ratificat rezoluția prin care ziua de 20 mai a fost denumită Ziua Mondială a Albinelor. Cred că, întâmplător sau nu, astăzi, vom face un cadou apicultorilor din România, o lege modificată spre binele apicultorilor. Vreau să vă spun că în Comisia de Agricultură am avut zeci de ore de dezbateri, cred că am găsit o formulă care să satisfacă apicultorii din România. Legat de această lege, vreau să vă spun că ne-am propus, în primul rând, să protejăm albina autohtonă și în al doilea rând să protejăm apicultorii prin acea concurență neloială între mierea de albine și acele amestecuri de miere. Bineînțeles că am ținut cont de Directiva Europeană 110 și un lucru important pentru apicultori este că pe tot ce înseamnă produs miere nu se poate scrie produs românesc decât dacă respectă definiția din Legea 168/2017, este vorba de legea prin care se instituie 10 octombrie Ziua Națională a Produselor Românești. Nu în ultimul rând, aș vrea să le spun La mulți ani, apicultorilor, să fie mândri de această meserie pentru că este o meserie nobilă și o meserie foarte importantă pentru existența omenirii. Acum 100 de ani, Albert Einstein spunea că dacă albina dispare, în maximum patru ani de zile dispare și omul”, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură, în plenul Camerei Deputaților.
Potrivit proiectului, activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică cu respectarea legislaţiei în vigoare. Statul român, prin ministerele de resort, sprijină activitatea de creştere a albinelor, a creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine, a valorificării superioare a resurselor melifere, a produselor apicole, a conservării biodiversităţii şi păstrarea fondului genetic apicol autohton. Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz, prevede un amendament.
Totodată, este interzisă inscripţionarea pe etichetă a sintagmei ”Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Potrivit unui alt amendament, apicultorii, individuali sau organizaţi în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferinţe, schimburi de experienţe şi activităţi didactice.
S-ar putea sa te intereseze:
Mierea (din latină melem; în greacă μελιττα înseamnă „albină”) este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Obținerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent și din trecut. Conform statisticilor, producția anuală…
Citeste »
Miere pentru indice glicemic scazut si digestie buna. O intrebare des intalnita: „Cu ce este mai bine să ne îndulcim: zahăr sau miere de albine?”. Marile diferenţe se fac la digestie şi la indicele glicemic. Ambele furnizează organismului un număr mare de calorii deoarece şi mierea şi zahărul reprezintă o…
Citeste »
Producerea mierii Producerea mierii de către albine este un proces complex de transformare a materiei prime în miere, începând cu recoltarea și terminându-se cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele lucrătoare recoltează nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) și le înmagazinează un timp în gușă, unde sunt amestecate cu…
Citeste »
Mixează-le cum vrei! 2 produse Crema dintre cele 3* 1. Cremă de miere crudă polifloră, alune de pădure rumenite, pudră de roșcove și sare de mare Borcan 300 g 2. Cremă de miere crudă polifloră, migdale rumenite, scorțișoara și sare de mare Borcan 300 g 3. Cremă de miere crudă…
Citeste »
Daca sunteti in cautarea unui aliment dulce, foarte aromat si cu o multime de proprietati benefice pentru sanatate, atunci crema de miere cruda trebuie sa va atraga atentia. Este unul dintre cele mai calitative produse care pot fi obtinute din miere cruda si este apreciata chiar si de cei mai…
Citeste »
Cadouri de Sarbatori! În întâmpinarea sarbatorilor, echipa noastră a pregătit 3 tipuri de pachete cadou, conținând miere și produse pe bază de miere, rețete proprii, realizate cu drag și preocupare pentru calitate. Ingredientele sunt 100% naturale, dorind a furniza un produs sănătos, hrănitor, o evadare din spectrul dulciurilor comercializate în…
Citeste »
Pachetul contine: 1. Cremă de miere crudă polifloră, alune de pădure rumenite, pudră de roșcove și sare de mare Borcan 150 g 2. Cremă de miere crudă polifloră, migdale rumenite, scorțișoara și sare de mare Borcan 150 g 3. Cremă de miere crudă de tei și susan rumenit Borcan 150…
Citeste »
Ce sunt albinele? Albinele sunt insecte zburătoare și rude apropiate ale viespilor și furnicilor. Se găsesc pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii. Albinele de toate soiurile trăiesc pentru nectar și polen.
Citeste »
Care sunt beneficiile mierii? Sunt adesea menționate proprietățile sale antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, curative și antiseptice. Care sunt virtuțile și limitele mierii asupra sănătății noastre? Care sunt beneficiile sale cosmetice și cum poate fi folosită în bucătărie? Explorăm împreună beneficiile mierii. Chiar dacă, după cum spunea Seneca, „mierea este amară…
Citeste »
Plantele de pe camp s-au uscat, iar în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori Seceta loveste si in crescatorii de albine. Plantele de pe camp s-au uscat aproape toate si, in lipsa polenului, albinele sunt hranite de apicultori. Singura salvare este ajutorul acordat de stat, dar banii sunt foarte…
Citeste »
Cadouri dulci de afaceri: ce zici de originalitate? Sărbătorile de sfârșit de an se apropie cu pași repezi și poate că ești în căutarea unui cadou de afaceri original pe care să-l oferi angajaților sau clienților tăi. Ciocolata? De Crăciun urmează să primească deja cutii întregi de ciocolata, să ne…
Citeste »
Acum de sarbatori toata lumea isi doreste o masa festiva plina de bunatati. Anul acesta pentru masa de Craciun, Aurum Noble Honey iti recomanda o reteta mai deosebita, diferita de cele traditionale dar usora si delicioasa: am inlocuit clasicul porc cu o pulpa de curcan, care pe cat este de…
Citeste »
Cadourile cu miere de albine, cele mai dulci și sănătoase surprize Bine ați venit în casa bunătăților cu miere de albine! La Aurum Noble Honey știm cât de importante sunt albinele pentru ecosistemul pământului nostru, așa că suntem foarte atenți la modul în care producem cadouri cu miere albine. Oferiți…
Citeste »
Care sunt cele mai potrivite cadouri pentru luna decembrie? Odată ce pășim în luna decembrie, gândurile ni se îndreaptă spre căutarea de cadouri pentru cei dragi. Dintre atâtea opțiuni existente pe piață, ne poate fi greu să alegem, dar cu toate acestea, în articolul de față vom menționa ce idei…
Citeste »
Mic dejun, dulce sanatos din miere pura Romaneasca! Desertul nu este numai pentru mesele principale ale zilei. Poti sa iti indulcesti ziua chiar de la prima ora cu un desert special pregatit pentru micul dejun. Avem cel mai bun desert dulce si sanatos pentru tine. Iată câteva motive pentru care…
Citeste »
Care sunt principalele 5 motive pentru care poţi alege cadourile cu miere pentru mărturiile de nuntă sau botez Cadourile pentru nuntӑ sunt importante. Mӑrturiile sunt cele care te ajutӑ sӑ le mulțumești invitaților tӑi pentru faptul cӑ au luat parte, alӑturi de tine și de soțul sau soția ta, la…
Citeste »
In general meniul de Revelion nu contine atat de multe feluri de mancare precum cel de Craciun, este un meniu mai usor si mai special, cu feluri de mancare festive. Daca inca nu v-ati decis ce sa pregatiti pentru masa de Revelion, ca sursa de inspiratie, indiferent daca v-ati saturat…
Citeste »
Este important sӑ faci cadouri frumoase persoanelor dragi ție sau celor care ȋți sunt alӑturi ȋn diverse arii ale vieții tale. Astfel, este posibil sӑ ȋți dorești sӑ faci cadouri speciale colaboratorilor tӑi, celor din sfera business sau celor care ȋși aniverseazӑ anumite reușite sau momente frumoase. Vei putea sӑ…
Citeste »
Atunci cȃnd ai copii sau vrei sӑ le oferi cadouri celor mici din cadrul familiei tale, trebuie sӑ alegi cu grijӑ ceea ce cumperi. Iatӑ cele mai importante motive pentru care vei putea opta pentru cadourile Aurum pentru a avea parte de copii sӑnӑtoși și fericiți: Poţi merge în vizită…
Citeste »
Care sunt beneficiile ale consumului de miere de albine pentru sănătate? Mierea este un îndulcitor natural și sănătos folosit de secole. Nu doar ca este gustos, dar vine și cu o serie de beneficii pentru sănătate. De asemenea, este mai sănătos decât alți îndulcitori, cum ar fi zahărul. Când albinele…
Citeste »