Mierea este o sursă rapidă de energie

Mierea este o sursă rapidă de energie!

Suntem în permanenţă sfătuiţi să reducem consumul de dulciuri, dar mierea este un produs dulce special. Este un produs unic al roiurilor de albine care pot zbura pe o rază de zece kilometri pentru a culege nectarul florilor. Orice implică atâta muncă pentru a fi produs nu poate fi decât bun!

Mierea este o sursa de energie

Mierea are o mare valoare nutriţională. Ea conţine cantităţi  din complexul de vitamine B, aminoacizi şi minerale, si are o valoare nutriţională mai mare decât a zahărului normal. Mierea a intrat în atenţia medicilor din mai multe motive. Structura sa vâscoasă o face uşor de administrat pentru calmarea durerilor de gât, când se adaugă, mai ales, alături de lămâie în ceaiurile fierbinţi de muşeţel.

Mierea are mult mai multe calităţi. Ea distruge bacteriile şi ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor şi tăieturilor; este un laxativ natural şi se pare că ameliorează durerile din ulcerul gastric Este o sursă rapidă de energie care poate revigora muşchii epuizaţi mult mai repede decât o face o băutură energizantă. Cercetătorii au descoperit că performanţele atletice se pot îmbunătăţi prin consumul unei cantităţi mici de miere.

Un antiseptic dulce

Înaintea apariţiei antibioticelor, infecţiile se tratau cu miere. Chiar şi cele mai mici zgârieturi sau julituri se vindecau astfel; în felul acesta se explică de ce medicii purtau adeseori puţină miere în trusa lor de prim ajutor. Mierea conţine peroxid de hidrogen şi propolis, un compus al nectarului, care distruge bacteriile. Chiar şi astăzi, când unguentele antiseptice se găsesc în orice cabinet medical, există unii medici care cred că, în anumite situaţii, mierea este mai bună pentru vindecarea rănilor. Într-adevăr, are o acţiune atât de bună încât există producători care vând bandaje impregnate cu miere pentru rănile mai greu vindecabile.

Conţinutul ridicat de zahăr din miere determină eliminarea umezelii din răni dispărând astfel mediul umed favorizant pentru dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, mierea protejează împotriva contaminării cu agenţi patogeni externi. Deoarece nu este costisitoare, mierea este un remediu ideal în ţările în care accesul la cremele moderne antiseptice este limitat.

De unde provine mierea?

Albinele culeg nectarul din flori şi îl transportă in stup unde îl depozitează în celule de forma hexagonală, cu pereţi de ceară (faguri) pentru a hrăni albinele tinere. Nectarul lichid se transformă în miere atunci când se evaporă lichidul. Produsul finit este bogat în zaharuri -fructoză şi dextroză – precum şi in cantităţi mici de polen, ceară, proteine, vitamine şi minerale. Mierea de trifoi care se găseşte pe rafturile magazinelor este cea mai plăcută varietate de miere. Tipurile mai parfumate de miere se obţin din levănţică, flori de citrice şi de zmeură.

Încă din anii 1970, chirurgii au raportat că femeile care au suferit intervenţii chirurgicale în zona genitală au avut mai puţine zile de spitalizare şi nu au prezentat niciun semn de infecţie dacă incizia a fost tratată cu miere. Unele studii făcute în India au arătat că arsurile bandajate cu miere s-au vindecat mai rapid şi cu mai puţină durere, şi s-au cicatrizat mult mai repede decât în cazurile în care s-a folosit sulfadiazină de argint, un tratament convenţional pentru arsuri.

Mierea se foloseşte chiar şi pentru vindecarea unor afecţiuni oculare superficiale printre care conjunctivita şi arsurile chimice. Într-un studiu la care au participat peste 100 de pacienţi cu probleme oculare care nu au răspuns la tratamentele convenţionale, medicii au testat un unguent pe bază de miere. La 85% din cazuri s-au înregistrat ameliorări. Aplicarea de miere pe ochi (nu faceţi acest lucru fără avizul medicului) poate produce la început o senzaţie de înţepătură şi înroşirea ochiului, dar este puţin probabil să aibă şi alte efecte adverse.

O digestie mai uşoară

Strămoşii noştri foloseau mierea pentru a vindeca diverse tulburări digestive. În prezent, există dovezi clare că mierea are aceste proprietăţi. De exemplu:

-ameliorează ulcerele gastrice. Mierea poate atenua simptomele ulcerului şi poate grăbi vindecarea. Se pare că ea determină reducerea inflamaţiei, stimulează fluxul sanguin şi grăbeşte creşterea celulelor epiteliale, care căptuşesc pereţii stomacului şi intestinelor. Există studii care au demonstrat că mierea distruge H. pylori, bacteria responsabilă de apariţia celor mai multe ulcere.

Mierea reglează tranzitul intestinal.

Concentraţia mare de fructoză din miere poate provoca o constipaţie ocazională. Fructoză nedigerată este sursă de hrană pentru bacteriile benefice din intestin. Prin fermentaţie se obţine apă care ajunge în intestinul gros şi are în felul acesta un efect laxativ.

Shopping Cart
0
    0
    Cosul tau
    Cosul Aurum Noble Honey este gol!Inpoi la magazin
    Scroll to Top